>ГЕРБ губи 13% подкрепа!


>

От юни досега всички партии губят доверие. Най-голям е спадът при РЗС – 13,4%, плътно следван от ГЕРБ – 13,3%. Атака губи 9,9% одобрение, Синята коалиця – 2,8%, а БСП -2.

Това сочи проучване на Алфа Рисърч, проведено в периода 7-15 февруари сред 1056 пълнолетни лица.
Най-голям спад в политическото доверие бележи Яне Янев- -13%.Сега одобренбие за него дават 9% от анкетираните. 
Плътно по загуби го следва лидерът на Атака Волен Сидеров, който губи одобрението на 10,6%.
Бойко Борисов има одобрението на 50,5% от запитаните въпреки че е загубил положителната оценка на 9,5%. След него от политическите лидери харесван остава червеният водач Сергей Станишев. Одобрение за него са дали 14,2% като отливът е 8,8%.
Единственият партиен лидер, който увеличава одобрението за себе си е Ахмед Доган + 1,1%. Той е получил одобрение на 7,1% от запитаните.
Без промяна остава доверието към главния прокурор Борис Велчев – 26%, без промяна е и доверието към държанвия глава- 44%.
Обществото дава силна подкрепа на операциите на МВР по „Наглите“. Нараства обаче общественото напрежение относно обявените първи стъпки на здравната и пенсионната система, информира Боряна Димитрова от Алфа Рисърч.
Продължава обезценяването на парламента и партиите за сметка на личния кредит на доверие към премиера.
Трите събития от последните месеци с най-положителен ефект върху образа на кабинета „Борисов“ са:
Операция „Наглите“ на МВР, която е получила 74% одобрение. 71% одобряват номинирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар и 63% смятат, че оставката на Румяна Желева като външен министър е оказало положителен оефект върху образа на правителството.
Най-негативен отпечатък в общественото мнение са оставилизатварянето на болници – 68%, казусът с Румяна Желева като кандидат-еврокомисар – 56%.Оценките за дейността на кабинета бележат спад от 4.13 през октомври, до 3.79 пез февруари.
Но доверието към ГЕРБ и премиера остава високо като причината е, че Бойко Борисов и партията му нямат конкуренция.
Отличник сред министрите е вътрешният министър Цветан Цветанов, подкрепата на обществото за него е категорична. 40% от анкетираните смятат, че той се справя добре с работата си. За няколко месеца силовият министър е покачил 
рейтинга си с 10 пункта.
Другият отличник е Николай Младенов – 15,2% одобряват работата му.
Противоречиви са оценките за финансист номер 1 Симеон Дянков. 32,4% смятат, че той не се справя със задачите си, а 14,1% са убедени, че той работи добре. Това одобрение обаче го нарежда веднага след Цветанов и Младенов сред министрите, получили положителна оценка за работата си.
Министри „двойкаджии“ според обществното мнение са Божидар Нанев – 20,3% не одобряват работата му и Тотю Младенов – 20,3%. Въпреки това обществото не очаква толкова техните оставки, колкото смяна на политиките, водени от двамата министри.
Високото одобрение, което Цветан Цветанов получава от обществото, е повишило и доверието към силовите структури. Доверието на обществото в тях е нарастнало с 3%.
Доверието към другите ключови държавни структури остава ниско. Парламентът запазва нивата си от декември, доверието в законодателният ни орган е 19%. Положително се приемат мерките за затягане на дисциплината в ЕС, каза Геновева Петрова.
Финансовата криза може да се окаже най-сериозният проблем за правителството и да доведе до отлив на гражданско доверие. Данните на Алфа Рисърч показват, че всяко пето домакиство е засегнато от безработицата. 22% имат член на семейството, който в послендите 5-6 месеца е загубил работата си.
В 23% от домакинствата има човек, чиито реални доходи са спаднали, при 24% от запитаните има забавяне на заплащането.
59% от хората с кредит заявяват, че имат проблем с погасяването му, а 12% са заявили, че са спрели да си плащат задълженията към банките.
Източник news.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s