Членовете на ВСС ще минат спешно процедура за достъп до класифицирана информация


Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще преминат по процедурата за получаване на допуск до секретна информация. Това съобщи в интервю за Дарик радио председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова.

До мярката се стига след като през седмицата се оказа, че членовете на съдебния съвет не могат да четат предоставените от главния прокурор  подслушани разговори в килията на задържаните по операция „Октопод“, тъй като нямат допуск до класифицирана информация.
Така справката за подслушаните разговори на Алексей Петров, Пламен Стоянов и Николай Велков в килията, в които се споменава близостта им с висш магистрат, който държал 3-4 гласа във ВСС, и член на съвета, който се наложило да бъде спасен от ситуация, остана заключена в секретното деловодство на ВСС.
Решението членовете на съвета да минат процедурата за допуск било взето след разговор на Цвета Маркова с правосъдния министър Маргарита Попова.
Допускът се дава от Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Цвета Маркова обясни, че не може да каже колко време ще отнеме, но практиката е показала, че при спешна необходимост, процедурата може да приключи и за две седмици.

Източник dnevnik.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s