>БСП внася вота срещу кабинета другата седмица


>

БСП има намерение в началото на следващата седмица да внесе в парламента вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов.
Основната тема ще е неспособността на кабинета да води антикризисна политика и заради провала в социално-икономическата сфера, съобщи зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов. 
В сряда социалистите започват консултации с ДПС. Ще търсят диалог и с останалите политически сили, които не подкрепят правителството.
Създадени са две работни групи, които до края на тази седмица трябва да подготвят мотивите и да оформят предложенията за внасянето на вота.
Има основания за два вота на недоверие, може би последователни, посочи лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му освен икономическите провали имало проблеми и в сферата на сигурността и работата на МВР. 
„МВР все повече се превръща в предизборния щаб на ГЕРБ под ръководството на Цветан Цветанов“, изтъкна Станишев. „Виждаме полицейщина, нарушаване на закона, МВР се използва за политически цели“, изреди соцлидерът.
От БСП коментираха и изнесените данни за даренията, което е получило вътрешното министерство – 6,5 млн. лева само за първите 3 месеца на годината. Според Ангел Найденов това създава предпоставки за корумпиране на цели полицейски управления. Стои въпросът защо МВР се превръща в частна охранителна фирма, допълни Найденов.
От левицата настояват Цветан Цветанов да бъде изслушан в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, за да отговори какви са основанията за получените дарения и дали има покровителство над дарителите. Според БСП е необходимо да се създаде регистър на тези дарения.
Социалистите бяха категорични, че няма да подкрепят предложените от управляващите промени в Конституцията. „Те са ретроградни и крайнодесни“, отсече Станишев.

Още по темата

„С 2/3 мнозинство планират да могат да се променят само данъците по отношение на доходите на физическите лица и корпоративният, с което почти ги циментират завинаги, но не правят подобно нещо за ДДС и акцизите, а те засягат най-пряко българина при всекидневното му пазаруване.
Управляващите очевидно планират при недостиг на средства да обират българите чрез косвени данъци и не изключват тяхното увеличаване”, смята Станишев. „Дянков предлага да се вържат ръцете на всяко следващо правителство“, допълни той.
„Абсурдно е предложението в глава 1 на Конституцията да се запише, че България провежда предвидима, последователна и устойчива фискална политика“,  подчерта Станишев. „Такава политика държавата провеждаше 10 години до министър Дянков. След това започнаха експериментите, големите бюджетни дефицити и невъзможността да съберат приходи“, каза още той.
ГЕРБ провежда политика, която противоречи на принципите, които предлагат, обобщи соцлидерът.

От левицата обаче не смятат да бойкотират комисията за промени в основния закон и ще предложат за нея трима свои представители.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s