>Инфосистемата на НЗОК буксува без резултат


>

Инфосистемата
Информационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) все още не работи и дава дефекти, обяви при отчета си шефката Нели Нешева.
Тя е приета от НЗОК и здравното министерство като изградена през 2008 г. и струва над 4,2 млн. лв., припомнят от Mediapool. Но… не работи, много от компонентите й не са завършени или въобще липсват.
„В резултат на това тя е действала неефективно, давала е дефекти, а на изпълнителя са били платени милиони левове, без да си е свършил работата. Това е показал вътрешен одит на институцията“, обясни Гергана Ненчовска, директор на дирекция “Информационни и комуникационни технологии” в касата.
Предстои одит на системата от Министерството на финансите, обясни управителката на НЗОК Нели Нешева.
Ако резултатите от проверките по неработещата система го налагат, от касата ще сезират прокуратурата, разясни Нешева.
Междувременно от касата ще се опитат да подпишат с фирмата, „реализирала“ проекта, да се поправят неработещите сегменти, преди да е изтекъл изпитателният тригодишен срок на системата.
Дигитално здраве
От здравната каса обявиха, че всеки здравноосигурен вече има изградено електронно здравно досие, в което е описан здравният му статус и извършваните прегледи.
Достъп до досието имат само гражданите с електронен подпис. Лекарите също би трябвало да имат достъп до досиетата на пациентите си, но отново им трябва електронен подпис.
От касата обмислят как да облекчат процеса, за да може по-бързо да се премине към реално електронно отчитане на общопрактикуващите лекари.
Електронни рецепти обаче ще видим, когато се свържат всички необходими бази данни на ангажираните институции в една обща система.
Последната група, която работеше по въпроса, беше тази, сформирана от Анна-Мария Борисова, оттогава по електронната здравна карта не е работено.
Отчетът
Хоспитализациите са намалели със 7 на сто, като основно намаление има при хората, приети в болниците заради сърдечносъдови проблеми.
20 млн. лв. е наплатила НЗОК на болниците в сравнение с първите три месеца на 2010 г., отчете се управителката Нели Нешева.
Точната сума е 275 253 000 лева.
Според Нешева намалените разходи се дължат на по-доброто планиране на разходите в болниците и от въвеждането на листите на чакащите за прием в лечебните заведения.

„За жалост при лекарствоснабдяването се отчита постоянно увеличение. За пациента обаче това е за хубаво. Да намерим равновесието между пазенето на парите за фонда и доброто лечение, е трудно. Все пак трябва да се знае, че парите се разходват за точното лечение и за точно определеното лекарство“, уточни тя.

Източник dnes.bg
Ключови думи: НЗОК, информационна система, електронна здравна карта

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s