>Отново има напрежение около гей парада в София


>

Националистическо шествие ще пресече пътя на гей парада в София тази събота. От полицията ни казаха, че то може да бъде спряно само с изрична писмена забрана от кмета, съобщиха за „Дневник“ организатори на шествието.

„Националистическото шествие тръгва от храм-паметника „Александър Невски“ и свършва пред пилоните на НДК към 15.30-16 ч., когато се събираме за прайда. Според полицията има опасност да бъдат нападнати хора, отиващи към парада“, твърдят от „София прайд“. Организаторите са учудени и от факта, че те трябва да платят 4 хил. лв. на МВР за охраната му, а националистите няма да плащат нищо.

Единственото, което кметът Йорданка Фандъкова трябва да направи, за да няма тежко ранени, е да подпише забрана за очевидно опасното шествие на националистите, твърдят организаторите на парада.

Според Закона за събранията митингите и манифестациите кметът може да забрани определено мероприятие, ако то „застрашава обществения ред в населеното място“ или „правата и свободите на други граждани“.

Изпратили сме писмо и до организаторите на „София прайд“, и до полицията, че не сме разрешавали други мероприятия в София на 18 юни, казаха за „Дневник“ от общината. Това означава, че МВР може да спре и дори да арестува хора, които провеждат алтернативно на гей парада шествие, твърдят от „Московска“ 33. Причината е, че то ще е незаконно. Заповед от кмета за изрична забрана на националистическото шествие обаче няма да има с мотива, че такава се издава само в изключителни случаи, а освен това не може да се забрани нещо, което не е разрешено.

В края на миналата седмица зам.-кметът по сигурността Иван Сотиров съобщи, че в общината е постъпило искане за проява по същото време и на същото място, на което ще е четвъртият гей парад. Молбата е внесена от името на физическо лице – Благовест Асенов. Общината обаче му отказа. В блогове и форуми в интернет от няколко дни се разпространяват призиви за протестно шествие на националисти, което е планирано за 13 ч. на 18 юни пред  „Александър Невски“.

В понеделник осем дипломатически мисии в София излязоха с декларации в подкрепа на четвъртия гей парад в София. Също в понеделник кметът Йорданка Фандъкова обяви, че общината „няма да съгласува“ прояви, съвпадащи като ден и час с маршрута на „София прайд“. „За мен е важно да бъдат гарантирани както правата на участниците в парада, така и сигурността и спокойствието в града. Разчитам на съдействието на МВР за опазването на реда и нормалната обстановка по маршрута на проявата“, заяви Фандъкова.
От полицията казаха днес за „Дневник“, че нямат информация за провеждане на националистическо шествие и обещаха да отговорят утре защо все пак искат 4000 лв. за охрана на „София прайд“.

Източник dnevnik.bg

Публикувано на Без категория и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s