>Цветанов: Ако Янева беше позната на Алексей Петров и Пешо Сумиста, нямаше да има атаки срещу нея


>

Ако Владимира Янева беше позната на  Алексей Петров и Пешо Сумиста, може би нямаше да има такива атаки срещу нея. Така вътрешният министър Цветан Цветанов защити семейната си приятелка и новоизбран председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева минути след като етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) все пак реши да ревизира работата й по дело за злоупотребите в общинското дружество „Софийски имоти“.

Само преди ден комисията не пожела да се занимава със случая. Днес обаче членовете й се събраха на извънредно заседание и взеха обратното решение. Проверката на делото ще бъде възложена на членове на съвета на следващото му заседание в четвъртък и ще бъде по организацията на образуването и движението на делото.

Проблемът с процеса срещу бившото ръководство на „Софийски имоти“, който е разпределен на Янева, стана известен след избора й. Оказа се, че самата тя като пълномощник на баща си е купила два имота на общинското дружество, като договорите за това са сключени точно когато шеф на фирмата е изправеният пред нея като подсъдим Тошко Добрев. Съдия Янева не само че не си прави отвод заради това потенциално съмнение за конфликт на интереси, но и прекратява делото. Мотивите й са, че прокуратурата е допуснала процесуални нарушения при разследването. След това обаче трима съдии от апелативния съд отменят прекратяването на процеса и отхвърлят мотивите на Янева като неправилни.

Резултатът обаче е, че година след като е трябвало да започне делото за злоупотреби за над 2 млн. лв., още не  е насрочено.

Според Цветанов проверка трябва да бъде извършена, особено след като има такъв обществен интерес. „Съответните компетентни органи, контролни, които са, трябва да се произнесат“, заяви още Цветанов. Той каза, че не е  човекът, който участва в подбора на ръководители на съответните съдилища, ВСС трябва да отговаря.

Съдебният инспекторат не се престраши да провери делото на Янева и вместо това обяви, че от утре започва ревизия на цялото наказателно отделение на съда. От ВСС пък казаха, че са писали на председателя на Сметната палата Валери Димитров да провери дали новият шеф на градския съд е декларирала всичките си имоти.

„Предстоят важни дела, които ще стартират като съдебен процес. „Наглите“ е в общи линии в една приключваща фаза. Това, което ще стартира по „Килърите“ е изключително заслуга на политическата воля на правителството и МВР. Защото днес можем да кажем, че основна група за поръчкови убийства е неутрализирана и в момента предстои съдебен процес. А и фактът, че оттогава няма поръчкови убийства с подобен почерк говори че се движим в правилната посока. Така Цветанов коментира очакванията си за доклада на еврокомисията. Той се обърна към журналистите:
„Може би сте забравили въпросите, които ми задавахте, септември месец, когато станах вътрешен министър. Тогава стана 19-то отвличане за година и половина. Трябва да ви кажа, че това беше един от основните приоритети, защото каквито и успехи да постигаше МВР, винаги ми задавахте резонният въпрос – до къде стигнахме с разкриването на групата за отвличанията“. Според него е имало „ясно изразена политическа и професионална воля за неутрализиране на тази група“, която се занимаваше с отвличанията и това е дало действително друг образ на страната.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s