>Адвокатите поискаха президентът и парламентът да озаптят Цветанов


>

След съдиите и адвокатите скочиха срещу атаките на вътрешния министър Цветан Цветанов. От името на 12 000 адвокати Висшият адвокатски съвет огласи обръщение до президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и шефовете на всички парламентарни групи. В него юристите отправят настоятелно искане по политиците „да упражнят конституционните си правомощия и да спрат рушенето на държавността и демокрацията“, което прави Цветанов със своите изказвания.

„Изявленията на вътрешния министър надхвърлят всички предели на обществената търпимост. Неприкрито се накърняват конституционните принципи за правовата държава и разделението на властите, нарушава се презумпцията за невиновност, прокламирана от конституцията“, заявяват адвокатите.

„Цветанов системно обругава публично независимия български съд, руши доверието в него, създава атмосфера на омраза към съдебната институция и упражнява натиск за постановяването на удобни за полицията актове. Той си позволява да обижда и унижава съдиите, които не се съобразяват с неговата истина, а преди няколко дни отправи към тях скандална заплаха, че ще назовава полицейските операции с техните имена, когато не удовлетворяват направените искания за задържане под стража“, възмущават се адвокатите.

В обръщението си до президента и парламентарните сили те припомнят, че Европейската асоциация на съдиите и специалният докладчик на ООН по правата на човека Габриела Кнаул констатираха, че с изявленията си Цветанов оказва натиск върху съда да не зачита презумпцията за невинност.

Адвокатите цитират и едно от последните интервюта на вътрешния министър, в което той се  оплаква от „перфектната стиковка на адвокати и съдии“, която според него е „симбиоза на организираната престъпност с правораздаването у нас“. 
Какво още трябва да се случи, за да реагират държавните органи и институции срещу погазването на правовия ред от един министър, който преди да встъпи в правомощията си, е изрекъл: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната…“?, питат от адвокатурата.

Източник dnevnik.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s