>За боклучарника, перлите и асфалта по лунната пътека


>

На заседанието на Министерския съвет в сряда покрай другите решения се разпростира дискусия в правителството за „перлите“ на България, които трябва да донесат приходи от културен туризъм.
За обектите в София и „морските перлички“
Бойко Борисов: „Ето тук, ако погледнете пред Министерския съвет, разкопките вече излизат. Това са уникални неща, които излизат. Даже и метрото така го направихме, че 7 метра под разкопките минава кожухът на метрото, за да може да извадим цялата римска инфраструктура, тракийски разкопки. И бъдете сигурни, понеже тук е и кметът на София, тази метростанция с тези археологически разкопки ще бъде най-красивата, най-интересната метростанция в Европа… ОК, Слънчев бряг е за младите хора, но по другите перлички – имаме Поморие, Приморско, Созопол, Несебър, нагоре чак до Каварна, Шабла, тези също уникални неща, които имаме, скалните пещери, там ще сложим пари. И не случайно днес последната точка е летището в Балчик. Таргетът на туристите, които търсим – средно, високоплатежните туристи, които всеки със семейството си, с децата си, ще отиде да им ги покаже тези работи“.
Джамията в Стара Загора
С нова „перла“ към туристическите дестинации се хвали премиерът: „В края на август ще стане и джамията в Стара Загора, която я правим паметник на религиите, национален обект. Там, като влезеш в нея, в ъгъла е била тракийски храм, запазен е. След това върху него правят православна църква. След това, като идват турците, правят върху тези двата храма джамия. Но по стените иконописите на християните не са махнати. И в края на август ще стане готово, като влезеш, можеш да видиш как пет-шест века, колко са?“
Образователният министър Сергей Игнатов дообяснява на колегите си, че тракийският обект е от края на първото хилядолетие преди Христа. След това се появява храмът, който по-късно става православен.
„Два и половина милиона даваме там и това август месец ще е факт“, обявява Борисов.
За остров Свети Кирик
Премиерът споделя личните си впечатления от видяното на острова: „групи от по 15-20 туристи, но то няма нито билетчета, хората си копаят и вадят какво ли не и отдолу излиза целият град с всичките му църкви. А там е било боклучарник. И това е хубавото поне на боклучарника, че никой не е ровил отдолу. И камъните от събарянето си стоят… сега да ги подредим като в детска игра и да стане абсолютно автентична къща.“
Тук Рашидов си припомня работата на предишните правителства за острова: „онова, което се опитаха да направят, се опитаха да направят от този археологически остров казина, хотели. На Сергей Станишев брат му беше архитект, имаше проекти. Колегата Доган почти беше приготвил острова за приватизиране. Но сега ще го направим национален паметник този остров“.
Двамата с премиера се договарят проектът за изграждането на къща – музей остров Свети Кирик да стартира още през есента, за което вече са договорени 4 млн. лв. по европейски програми.
За тежката задача на правителството
Бойко Борисов: „Така че археология, музеи и тогава Трайков всичко това трябва да се обвърже с туризма, да изкарват и общините и дружествата пари“.
Вежди Рашидов: „Ние лежим върху злато, ние лежим върху три култури – и Византия е минала оттук, и Рим, и Тракия. Почти 20% е разкрито от онова, което имаме като ценности, онова, което имаме по музеите и с което се гордеем. Така че, аз смятам, че скоро трябва с МИЕТ и с господин Трайков да седнем и да направим стратегия на приоритетите и да започнем следващата година лека полека тези места, където има поток от хора и бавно ще навлизаме навътре. Но това трябва да бъде стратегия, не хаос“.
Трайчо Тайков: „Това, от което все още имаме нужда, е да видим повече ангажираност на общините, където се намират тези атракции, в развитието им“.

За Станишев и БСП

Бойко Борисов: „И между другото, където Станишев ходи да бере китки за завода за отпадъци, сега му пратете апликационната форма, че повече няма къде да бере китки. Там ще е заводът и депото. Успяха да направят цирка и там, но за съжаление повече няма да могат да го правят. Това са деструктивни хора, те гледат колкото се може повече да разрушават… Те не могат да ни посочат нищо. А отчитаха три милиарда излишък. Вие представяте ли си Дянков да ми каже, че имаме три милиарда излишък? Ние ще асфалтираме и лунната пътека на морето. Аз само питам кметовете: къде са тези три милиарда някой да ми каже? Видяхте ли ги? Какво тук направиха? Три лева да са и ще се видят къде ги оставяш. Три милиарда къде са ги изхарчили – не знам. Царят направи поне чешмички. Поне има чешмички да отидеш да пиеш вода“.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s