"Булгаргаз", БДЖ и НЕК губят поне 130 млн. лв. от "Кремиковци"


Най-малко 130 милиона лева ще загубят държавните компании НЕК, БДЖ и „Булгаргаз“ от фалита на „Кремиковци“. Това показва частичната сметка за разпределение на средствата от продажба на производствените активи на комбината, която синдикът Цветан Банков вече е публикувал.

Въпросните 130 млн. лв. вземания са натрупани преди датата на откриване на производство по несъстоятелност – 8 август 2008 година. Това са пари, които държавните монополисти са имали да взимат от комбината, но не са го направили. Голяма част от тези вземания дори са били разсрочени с решения на мениджмънта, но в тяхна полза комбинатът не е залагал активи като обезпечение.

За това днес вземанията на държавните компании са класирани на 8-ми ред, за които по думите на синдика на този етап „няма достатъчно средства за удовлетворяване“.

В същото време фирмите с обезпечени вземания са класирани на първи ред и получават 100% от средствата, които осигурява продажбата на заложените активи. От обезпечените кредитори най-големият губещ са собствениците на кремиковски облигации, които бяха емитирани през 2006 година и търгувани на Лондонската фондова борса. Оказа се, че продажбата на коксохима, доменните пещи, линията за непрекъсната разливка и агломерационния е осигурила 80.52 млн. лв., с което се покриват само 8.68% от облигационното вземане.

Повече е получила Първа инвестиционна банка, която купи вземането на „Арселор Митал“ в размер на 47.97 млн. лв. Днес частичната сметка отрежда на ПИБ 41.79 млн. лв., или 87.1% от номинала на вземането, което бе обезпечено със залог на завода за студено валцуване.

Загубите на държавните предприятия обаче са още по-значителни, като се вземат предвид и натрупаните суми след откриване на процедурата по несъстоятелност. Те са класирани на 7-ми ред, но и за тях средствата не са достатъчни, а по приблизителни оценки това са още 120 млн. лв., или трите държавни монополиста имат общо да събират от комбината около 250 млн. лв. и за тяхното удовлетворяване средствата не са достатъчни.

Възможност за частично покритие на загубите държавните фирми имат, ако синдикът спечели съдебните дела за разтрогване на продажбата на активи като почивната станция в „Китен“ и други имоти в София.

Сделките са сключвани, когато Александър Томов бе изпълнителен директор на дружеството, но и по-рано. Преди Валентин Захариев да продаде комбината на Прамод Митал, именно със сделка за продажба, запази в своя фирма станцията в Китен.

Общата оценка на активите, за които се водят съдебни спорове е в пъти по-малка от вземанията на монополистите.

Металурзите, чиито заплати пословично се изплащаха на части, или със закъснение, получават 100% от вземанията си. В списъка със сметката те са класирани на 3-ти и 4-ти ред, които са вземания по трудови правоотношения съответно след и преди датата за откриване на производството.

В сметката са записани 6273 вземания на работници и служители, които те ще получат в пълен размер, като за тях са отделени 50.72 млн. лв.

Публичните държавни вземания също ще бъдат удовлетворени напълно, като за претенции на НАП (включително и по несъбрани вземания на НОИ), Държавна агенция „Резерв и военновременни запаси“ и Община Своге са заделени общо 111 млн. лв.

Източник dnevnik.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s