Русия и Германия очакват рекордна търговия


Русия покани германски компании да участват в разработването на огромните й запаси от редки метали и в предстоящата приватизация в страната, като в същото време си осигури обещание за увеличаване на износа на природен газ.

Това са едни от основните резултати от срещата между руския президент Дмитрий Медведев и германския канцлер Ангела Меркел, която се проведе вчера в Хановер в рамките на форума „Петербургски диалог“.

„През тази година оборотът между нашите икономики вероятно ще достигне рекордно следкризисно равнище… около 60 млрд. евро“, прогнозира Медведев след срещата с Меркел. Канцлерът подчерта, че „Русия и Германия са важни партньори, тъй като над 6000 германски компании работят в Русия и във всички области има тясно сътрудничество, което ние искаме да развиваме.“

Руският президент покани германският бизнес да участва в предстоящата според думите му вълна на приватизация на държавно имущество, включително в добива и преработката на полезни изкопаеми.
Важни разговори бяха проведени в областта на редките метали.

Тези 17 елемента са изключително важни за нуждите на германския сектор за високите технологии, но цените им са заложници на Китай, който контролира 97% доставките за световния пазар. Вицепремиерът Виктор Зубков заяви, че Русия е готова да покрие търсенето на тези елементи в Германия.

Зубков, който е и председател на „Газпром“, прогнозира търсенето на природен газ в Германия да нарасне с 30-35%, след като страната затвори всички свои ядрени реактори до 2022 г. Меркел призна, че със спирането на АЕЦ ще увеличи потреблението на газ, но очаква растежът да е по-малък от прогнозирания от Зубков, тъй като Германия ще разчита на възобновяемите енергоизточници и по-ефективното използване на енергията. „Целите ни не се заключават в свърхимпорт на газ от Русия“, каза Меркел.

Неотдавна финансовият всекидневник „Комерсант“ коментира, че Русия може да замрази проекта за газопровод „Южен поток“, ако бъде взето решение за трети ръкав на „Северен поток“ към Германия, за да се задоволи нарасналото търсене.

„Ройтерс“ коментира, че преговорите Медведев-Меркел в Хановер да послужат като сигнал за Китай, който все още преговоря за цената на руските газови доставки, част от които ще бъдат осигурени от същите находища, откъдето се доставя и газ за Европа.
Медведев не подмина скандала с отмяната на тазгодишната награда „Квадрига“, за един от носителите, на която бе определен руският премиер Владимир Путин. Медведев обвини организаторите на наградата в страхливост и непоследователност.

Източник dnevnik.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s