Неизвестна дубайска компания купи 50% от НУРТС за 57 млн. евро


„Виваком“ се раздели със своите 50% дял от дружеството „НУРТС  България“ АД , стана ясно от съобщение до Българската фондова борса вчера. Новият собственик е дубайската компания Bluesat Partners, която плаща 57 млн. евро. Тя ще бъде партньор на регистрираната в Кипър Mancelord Limited, която купи другите 50% преди година.

Тогава беше създаден джойнт венчър „НУРТС България“. Mancelord се представлява в България от „Бромак“ на председателя на надзорния съвет и собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. За новия съсобственик обаче няма официална публична информация.

„Сделката е част от стратегията ни, обявена преди година“, обясни пред „Дневник“ изпълнителният директор на „Виваком“ Бернар Москени. „Още тогава заявихме, че до 12 месеца планираме да се разделим с останалата част от собствеността в НУРТС, а цената, на която стана това, е същата като на сделката от 2010 г. – 57 млн. евро“, добави той. Цветан Василев вчера не бе открит за коментар за новата промяна в дружеството.

„Дневник“ не откри до редакционното приключване на броя и никакви координати на Bluesat Partners. Купувачът на втората половина от „НУРТС България“ няма сайт в интернет или поне в англоезичната част на мрежата, следена от Google. Според източници на „Дневник“ компанията е с дубайски произход. По тяхна информация тя е създадена специално за тази сделка.

До края на деня в Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да одобри промяната в собствеността, не беше постъпило уведомление за сделката. Засега повечето подробности около нея и купувача са неясни.  Част от точките (от 6 до 11 вкл.) от общото заседание на акционерите на „НУРТС България“ са заличени от качените в Търговския регистър документи. От документите обаче става ясно, че то е проведено на 29 юни тази година.

С покупката Bluesat Partners става част от основния играч в процеса на цифровизация в България, който трябва да приключи до края на 2015 г. Дотогава всички телевизии и радиа в страната трябва да прекратят аналоговото си излъчване и да преминат на цифрово. Това ще стане чрез изграждането на т.нар. мултиплекси или (устройства, които смесват сигналите на различни телевизии и ги разпространяват като единен цифров сигнал – бел. авт.), за което в момента са издадени общо 6 лиценза.

Процедурата по издаването на лицензи обаче се стори непрозрачна на Брюксел и в момента срещу страната ни тече наказателна процедура, тъй като според ЕК разпределението на лицензите за изграждане на мултиплекси е било осъществено по непрозрачен и дискриминационен начин.

Основният играч на пазара на цифровизация – латвийската „Хану Про“ – притежава 4 от шестте лиценза, но планира да се възползва от инфраструктурата на НУРТС, за да изгради мултиплексите си, коментира пред „Дневник“ изпълнителният й директор Гинтарс Кавацис. Това на практика означава, че „НУРТС България“ ще контролира индиректно процеса, тъй като компанията управлява и другите 2 лиценза.

Държавата обаче предвижда издаване на нови лицензи за изграждане на мултиплекси, което може да стане най-рано през 2014 г., коментира зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов. По думите му все още не е ясно колко точно лиценза ще бъдат издадени, но това може да стане след освобождаването на аналогови честоти за излъчване или на честоти, които се използват от Министерството на отбраната.

„НУРТС България“ в числа

– Общо 800 обекта управлява „НУРТС България“, с които покрива около 99.9% от територията на страната. Благодарение на вече изградената си инфраструктура компанията разпространява сигнала на всички големи национални телевизии и радиа
– Активите на дружеството към края на миналата година са оценени на 131.6 млн. лв., от които 98.5 млн. лв. са в недвижими имоти
– Приходите на „НУРТС България“ за 2010 г. са 18.4 млн. лв., а печалбата след данъци е 4.033 млн. лв., показва одитираният отчет на дружеството, качен в Търговския регистър
– Около 50% от приходите на компанията идват от излъчването на телевизионен сигнал, а още 19% – от излъчването на радиа
– Клиенти са „всички най-големи радио- и телевизионни оператори“, покритието достига до 99.9% от територията на България, пише още в отчета за дейността на „НУРТС България“.

Източник dnevnik.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s