Няма такава държава!


След представянето на окончателните резултати от Преброяване 2011 става ясно, че България е страна на резките контрасти.
Всеки 5-ти е висшист (като жените са повече от мъжете), ¾ от градското население е с най-малко средно образование.
За първи път от 1900 г. обаче преброяването отчита и „никога не посещавали училище“. Броят им е 81 000 или 1,2% от населението на страната на възраст над 7 г.
Децата от 7 до 15 г., които би трябвало да учат, а не са в системата по етноси са: българи – 5,6%, турци – 11,9%, роми – 23,2%.
Неграмотните са общо 112 778 души, като по етноси статистиката изглежда така: 0,5% билгари, 4,7% турци и 11,8% роми.
Има българи, които живеят в 3 556 „примитивни и подвижни жилища“. За сметка на това, средната им населеност в едно жилище намалява, т.е.живеем все по-нашироко.
Има неелектрифицирани жилища, които се намират в махали в труднодостъпни места – 0,02%, а без водопровод и канализация са 1,7% от обитаемите сгради в градовете и 6,8% от тях в селата.
В 2,1% от жилищата няма телевизор, в 6,2% – готварска печка, а в 6,3% – хладилник.

Още по темата

Достъп до интернет имат 51,4% от обитаваните жилища в градовете и 16,4% – в селата.
8,8% от обитаваните жилища нямат баня(Търговище, Пазарджик, Видин и Сливен), а в 20,5% от случаите тоалетните са извън сградата(най-много са те в Монтана и Разград). Има и 1% от жилищата, които въобще нямат достъп до такава – в Разград, Перник и Сливен.
Отоплението се извършва основно на дърва и въглища – в 57,9 на сто от случаите – основно в Смолян, София – област, Силистра, Ловеч и Монтана.

Любопитни тенденции

Забелязва се интересно разграничение между поколенията над и под 40 г. По-младите живеят предимно на семейни начала, или нямат или отказват да споделят вероизповеданието си, живеят в големите градове, мобилни са (имат кола, компютър, достъп до интернет).

Радващо е, че през периода 1980-2011 г. 233 463-ма души са променили постоянния си адрес от чужбина в България. Най-много българи са се завърнали от Руската федерация, Испания, Германия и Гърция. Сред тях преобладаващото образование е средно,след това са висшистите, 13% са имигрантите с основно образование.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s