2 в 1 – Борисов и Цветанов: Защо избяга опозицията?


„Най-недостойно е да станат и да си излязат, след като са ни приканили тук. Цинично е да се подпишеш за вот на недоверие и когато говоши, да е празно“.
Така започна словото си премиерът Бойко Борисов, веднага след краю на гласуването на вота на недоверие срещу кабинета му, отхвърлен с гласовете на 143 депутати.
„Срамота е целият кабинет да дойде – и те да станат, и да си заминат – и в синьо, и във виолетово“, продължи тирадата си той.
„Следващия път, когато направите вот, няма да дойда“, заяви категорично премиерът на депутатите, гласували „за“ вота на недоверие.
По думите му в демокрацията има два вида управление – когато една партия реши да носи цялата политическа отговорност или когато прецени, че няма силите за това.
„Само че това го решават избирателите“, пресметна Борисов.
„Съжалявам, че Мартин Димитров излезе и затова понася упреците заради Костов, защото аз съм убеден, че той е добър човек. Хватката на Костов няма шанс. Написали са провал за Шенген. Какъв провал? България на всички нива си покри тестовете и критериите и няма дебат по България за Шенген и ЕК го казва. Защо искате сами да си предопределим вота за Европейския съвет?
Вместо по теми, които ще донесат успех и имидж за България, се използва такава дума – провал. Откъде накъде такава дума? Такова нахално поведение – да подпишеш искане за вот на недоверие, да дойдеш веднъж на 2 години за 5 минути в парламента и после демонстративно да си тръгне. Това какво е? Разбрах за какво е тук той (Ахмед Доган – бел. ред.) – да даде гласове по време на президентските избори на едната или другата партия“, уверено отсече премиерът.
„Като цяло Министерството на вътрешните работи се справя добре, знакови порочни практики, бяха ликвидирани“, категоричен бе Бойко Борисов от парламентарната трибуна.
Премиерът допълни, че разчита много на новото законодателство в сектора за сигурност.
На свой ред и МВР шефът Цветан Цветанов взе думата и той като премиера упрекна опозицията, че е поискала вота, а е показала неуважение и е напуснала залата.
Цветанов се обърна към председателя на Коалиция за България и лидер на БСП с думите: „Ако вие не сте били толкова конфронтационно настроен към групата за отвличанията, към поръчковите убийства, към рекета и изнудването, което го наблюдавахме в продължение на тези години и това, което направихме в ангажимента на българското правителство по темата Шенген, нека да не ви повтарям, къде бяхте вие и къде стигнахме ние.
С парламентарната подкрепа, която получихме днес, ще продължи политиката ни още по-гола конфронтация спрямо организираната престъпност, която защитавахте през годините на вашето управление. За ГЕРБ и за българското правителство, подкрепата на „Атака“ и независимите депутатите, означава диаметрално противоположни виждания между нас и вас“, завърши министърът.

При тези му думи и депутатите от БСП напуснаха пленарната зала.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s