Синя радост в парламента: Започва войната с "Лукойл"


Започва битка за ограничаване на господстващо положение на пазара с горивата, коментира с нескрито задоволство в парламента съпредседателят на „Синята коалиция“ Иван Костов.
„Дали тази битка ще се превърне във война, която правителството ще спечели, ние не можем да кажем. Бъдете уверени – никой не се спира по средата на пътя. Да се надяваме, че и Симеон Дянков, и Ваньо Танов няма да бъдат спрени по средата на пътя“, изрази надежда още Костов.
Според лидерите на „Синята коалиция“ отнемането на лицензите на данъчните складове на „Лукойл“ е шанс на пазара у нас да влезе евтин конкурентен внос на горива.

Още по темата

Мартин Димитров не изключи вероятността да бъде направен опит за изкуствена спекулация с цените.
Колегата му Костов пък допълни, че страната има средства да се отвърне на удара.
„Страната трябва да има запаси от горива. Това трябва да го знаете. Те трябва да са в размер на тримесечното потребление“, уточни лидерът на ДСБ.
И двамата с Мартин Димитров обясниха, че истински желаят да има война, за да се защитят интересите на българския потребител.
Лидерът на СДС обяви, че десните очакват резултат в две посоки. Първо проверката на финансовото министерство и на министър Дянков да стигне докрай.
„Тя не трябва да води до опити за сваляне на определени хора в правителството. Защото очакваме такъв контраудар“, коментира Димитров.
Вторият ефект, който сините очакват, е да се подмени изцяло съставът на Комисията за защита на конкуренцията.
„Лошото е, че тези действия трябваше да започнат не от Министерството на финансите, а от КЗК. Това правителство държи една беззъба комисия“, допълни Димитров.
Междувременно в Министерството на финансите започна срещата между управителя на „Лукойл България” Валентин Златев и вицепремиера Симеон Дянков.
Те ще обсъдят по-нататъшните действия по казуса с отнетия лиценз.
Преди срещата Дянков коментира пред събралите се журналисти, че всеки трябва да спазва условията на играта.

Той прогнозира, че няма да има криза на пазара на горива в страната. Валентин Златев пък не коментира ситуацията.

Източник dnes.bg

Вашият коментар