Дянков ще се отчита за резерва на НЗОК


Разискване за прехвърлените 1,4 млрд. лв. от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към фискалния резерв ще се състои на 2 септември, обяви зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов.
Искането за разискване е по питане на депутатите Мая Манолова, Хасан Адемов, Янаки Стоилов и Нигяр Джафер към вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. То е подкрепено от 61 народни представители.
Решението дойде по време на парламентарния контрол, когато депутати от БСП и ДПС поискаха актуална информация за прехвърлените миналата година средства.
“Какво направихте с прехвърлените 1,4 млрд. лева от НЗОК към фискалния резерв миналата година и ще оставите ли здравната система да се гърчи в безпаричие, ако се окаже, че те са налични в държавния бюджет?”, попита депутатът от левицата Мая Манолова.
Тя се възмути „парите на гражданите за здраве да играят като спасителна сламка за бюджета”, като „пълнят дупки“, а в същото време общинските болници трупат все по-големи дългове, въпрос на време е кога ще фалират диспансерите, няма пари и за лекарства, ограничени са и средствата за лечение и трансплантации.
По думите на Манолова прехвърлянето на средствата е демотивирало хората и те не внасят здравните си вноски.
„Почти година по-късно броят на неосигурените български граждани е близо два милиона”, заяви тя.
Финансовият министър Симеон Дянков отговори, че резервът на касата по принцип е част от фискалния резерв и в този смисъл не е бил прехвърлян към резерва на държавата.
“Банковите сметки, чиито салда са включени във фискалния резерв, са всички сметки, включени в единната държавна сметка, както и останалите, обслужвани от БНБ сметки на бюджетни предприятия. Тук попадат и средствата, депозирани по сметки на здравната каса и на централния бюджет в БНБ”, уточни той.
Тук се включи депутатът от ДПС Хасан Адемов, който репликира Дянков с аргумента, че прехвърлените средства от НЗОК към фискалния резерв е трябвало да послужат за финансиране на болничната помощ, а не за друго.

Адемов заяви, че като вицепремиер, отговарящ за здравеопазването, Симеон Дянков напълно се е провалил в опита си да реформира системата.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s