Полският доклад: Руската страна също има вина за катастрофата край Смоленск


Окончателният полски доклад за самолетната катастрофа край Смоленск, при която през миналата година загина президентът на страната Лех Качински и част от политическия и военен елит на Полша, призна, че основната грешка е била на полския екипаж, но не оневини руската страната.

Докладът от 350 страници за обстоятелствата около катастрофата на полския самолет Ту-154, при която на 10 април 2010 г. загинаха 96 души, бе представен от министъра на вътрешните работи Ежи Милер.

Документът бе подготвян в продължение на 15 месеца от експерти

Докладът признава, че основната причина за катастрофата е грешка на пилот и че екипажът не е бил достатъчно добре подготвен за приземяваме на самолет в тежки метеорологични условия, не е преминал през необходимото обучение и част от оборудването на самолета не е работило надлежно, но посочва, че вина и имат също руските контрольори на въздушния трафик и лошото осветление на летището в Смоленск, което не е било готово да приема самолети.

Комисията от експерти установи, че пилотът на самолета е бил единствения член на екипажа, който е говорел руски и е трябвало едновременно да разговаря с наземния персонал на летището и да насочва самолета за кацане.

В окончателния доклад се твърди, че осветлението на летището е било „повредено и непълно“, а представителят на руското ръководство за управление на въздушното движение е дал „невярна информация“ на екипажа, когато той се е подготвял за приземяване край Смоленск.

Катастрофата силно обтегна полско-руските взаимоотношения.

В свой доклад за причините за катастрофата, оповестен през януари тази година, Русия хвърли цялата вина за катастрофата върху полския екипаж, силно разгневявайки Полша. Премиерът Доналд Туск го нарече „неприемлив“, а някои от неговите заключения определи като „неоснователни“.
Полската делегация пътуваше, за да участва на възпоменателна церемония за жертвите от клането в Катинската гора през 1940 г., когато близо 20 000 полски офицери са били разстреляни от съветските сили.

Източник dnevnik.bg

Вашият коментар