В Швейцария се заговори за въвеждане на валутен борд


Швейцарската централна банка даде в четвъртък сигнал, че е готова да обмисли немислима доскоро стъпка – да обвърже националната валута с еврото. Този валутен борд за „мощно надценения“ швейцарски франк може да действа поне за известно време, съобщава в.“Ню Йорк таймс“.

Подобна драстична мярка би дошла в отговор на глобалните трусове, които оскъпиха франка. В търсене на убежище от пазарната буря много инвеститори се насочиха към швейцарската валута, което обаче създава сериозен проблем за икономиката на алпийската република.

За последните 12 месеца франкът е поскъпнал спрямо единната европейска валута с 30% до паритетно ниво от 1.0075 на 9 август.

„Доколкото са подходящи за дългосрочната стабилност на цените, временните мерки, влияещи на обменния курс, са в рамките на мандата ни“, заяви в интервю в швейцарския в.“Тагес Анцайгер“ заместник управителят на националната банка Томас Йордан.

„Нищо не е изключено“, допълва в друго интервю – за икономическия в.“Тан“, Жан-Пиер Дантен, член на борда на Швейцарската народна банка.

Връзването на франка с еврото не може да стане бързо и ще трябва да преодолее сериозни правни и политически пречки.

Ще трябва да се внесе поправка в конституцията, регулираща валутата от 1850г. насам. Централната банка ще трябва да предаде част от правомощията си на Европейската централна банка.

Бизнесът няма да е щастлив от обвързването на швейцарския франк с европейския валутен съюз. За мнозина швейцарци обвързването с друга валута е истинска анатема. Те се гордеят, че не страната им не е влязла в ЕС, да не говорим за еврозоната, която според тях само ще отслаби Швейцария.

Това би било драстична мярка, но фактът, че финансисти и политици в Швейцария говорят по този въпрос, дава сигнал, че се изчерпват възможностите на страната за удържане на валутата. Вече има сигнали, че икономиката й се забавя заради скъпалата валута, която прави стоките и услугите й неконкурентоспособни, особено спрямо ЕС, където отива голямата част от швейцарския експорт.

Властите свалиха лихвите почти до нулата миналата седмица, а тази започнаха да печатат франкове, за да намалят обменния им курс, но всичко това има малък ефект.

Силният франк удря тежко и валутите в Централна Европа. Особено в Унгария и Полша преди кризата бяха раздадени много кредити в швейцарски франкове, предпочитани заради ниските лихви. Около 700 000 унгарски домакинства сега трябва да плащат по-големи погасителни вноски, а в четвъртък комисията за финансов надзор предупреди, че много хора, взели заеми в чужда валута, ще закъснеят с плащанията.

Източник dnevnik.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s