По-високи глоби за търговците на негодна храна


По-високи санкции за търговците, които предлагат храни без ясен произход или с изтекъл срок на годност, предлага министърът на земеделието Мирослав Найденов.

„По отношение на размера на санкциите аз лично ще предприема законодателна инициатива не само за тяхното повишение, но и за действията след санкциите. Защото много търговци са склонни просто да си платят глобата, след което да продължат старите си практики“, коментира пред bTV министърът. 

Той даде пример с връщането на храни от търговските вериги за повторно преработване, вместо предаването им в екарисаж.

„Глобите за първо нарушение са от 2000 до 4000 лева, за второ – от 4000 до 6000, и чак след второто може да се пристъпи към затваряне. Ще предложа глобата при първо нарушение да е минимум 10 000 лева, а при повторно – да се затваря обектът“, заяви земеделският министър. 

По думите му може да се стигне до затваряне и на магазини от големи вериги. „Компромис няма да има по отношение на никого“, категоричен бе Мирослав Найденов. 

Според него няма причина за поскъпване на хранителните продукти наесен, тъй като цените на някои основни суровини като пшеницата и суровото мляко са се понижили значително от пролетта насам.

По повод идеята за т.нар. хранителни банки, чрез които да се предлагат храни с малък оставащ срок на годност на социалнослаби, Найденов заяви, че е говорил със социалния министър Тотю Младенов и има готовност това да се случи.

Той уточни, че идеята още не е реализирана, защото трябва да се изчисти въпросът с освобождаването на тези хранителни продукти от ДДС и да се елиминира възможността от последващи злоупотреби с тази практика.

Земеделският министър уточни още, че е изготвена нова наредба за храните, предлагани в детските градини. Той заяви, че наредбата е приета от екипа на министерството и екипа на Агенцията по храните в последните дни на месец юли.

„Надявам се, че през септември тя ще бъде обнародвана и ще стане факт. В наредбата има изисквания месните изделия, предлагани на децата, да са от месо, млечните – от мляко, а хлебните да бъде произведени с висококачествено брашно.

Никъде не е упоменато, че трябва да са непременно по Българския държавен стандарт, месните да са „Стара планина“, хлябът да е „България“ и т.н., тоест могат да се предлагат и други стандарти“, обясни Найденов.
Той заяви, че повече няма да бъде допусната сегашната ситуация децата да ядат най-нискокачествената храна.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s