Пак таван от 180 000 лв. за трансплантация на дете


Кабинетът премахна ограничението за максималното финансиране на трансплантации на деца в чужбина, което не трябваше да надвишава трикратния размер на стойността на операцията у нас.
От днес се връща старият вариант на държавната субсидия за лечение на деца в чужбина, като се уеднаквява режимът за финансиране на трансплантациите с останалите видове на лечение.
Така всяко дете, нуждаещо се от трансплантация, ще може да кандидатства за максималната субсидия от 180 000 лв. Ако необходимата сума за лечението му е по-голяма, то остатъкът отново ще трябва да се набира с дарения, обясниха от пресцентъра на здравното министерство.
Ограничението на държавната субсидия беше въведено в началото на юли. Тогава срещу нея се обявиха родители, пациенти и неправителствени организации.
Така при стойност на бъбречната трансплантация у нас 15 хил. лв. максимумът на държавната субсидия беше 45 хил. лв. на дете. Сумата не стигаше да покрие разходите на пациента, защото стойността на същата манипулация в Европа е между 80 и 100 хил. евро.
Това поставяше семействата пред една възможност – задължителното набиране на средства чрез дарения, за да покрият големия остатък.
„Знаете, че това решение беше взето в условията на остър недостиг на средства за Фонд за лечение на децата в чужбина, което обаче беше преодоляно с допълнителни пари от бюджета“, обясни здравният министър Стефан Константинов след заседанието на Министерския съвет.
Опасност за ново ограничение догодина няма, увери министърът, защото бюджетът на институцията непрекъснато се увеличава и догодина той ще бъде достатъчно голям – 8 млн. лв.
„Можем да сравним 2006 г., когато само 39 деца са били изпратени за лечение в чужбина и 2010 г., когато са били 276. Тази година вероятно ще бъдат над 300 деца. Фондът работи“, увери Константинов.

За месеците на ограничения е имало откази за лечение на деца в чужбина само по медицински причини, уточни министърът, но не и заради недостиг на средства.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s