Зад купувача на "Булгартабак" стои тройната коалиция, съобщава “24 часа”


24 часа пише:
Зад „руския“ купувач на „Булгартабак“ стои част от тройната коалиция и предишното правителство, съобщава “24 часа”. Истинските собственици на цигарения холдинг ще са Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и „Винпром Пещер“.

Консултанти по сделката са бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев и тогавашният му заместник Красимир Катев. Изпълнителният съвет на агенцията за приватизация избра за купувач „БТ инвест“, зад която стои руската Външнотърговска банка. Дружеството е специално учредено за сделката през април. Това е практика, която се използва, когато истинският купувач не иска да се афишира. По този начин се заобикаля и забраната за препродажба на „Булгартабак“, тъй като няма ограничение самата „БТ инвест“ да смени собственика си. Това се очаква да се случи, след като фирмата бъде одобрена от надзора на агенцията и цитираната коалиция ДПС-НДСВ да го придобие, твърдят запознати. Милен Велчев и Красимир Катев отказали коментар. От „Винпром Пещера“ обяснили, че никога не са участвали по какъвто и да било начин в приватизацията на цигарения холдинг. Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на Корпоративна банка, не бил открит за коментар до редакционното приключване на броя. Преди време той заяви, че банката ще иска място в управата на холдинга като акционер в него, но не се интересува от покупката му, припомня изданието.

Дневник пише:

Държавата или не знае кой купува „Булгартабак“, или не смее да каже, посочва “Дневник”. Ден след като управителният съвет на Агенцията за приватизация (АП) одобри продажбата на 80% от компанията на „БТ Инвест“, бъдещият собственик остава неясен. Официално повтаряният отговор продължава да е, че покупката ще стане с капитали на руската банка ВТБ. Кой е нейният клиент обаче е тайна, въпреки че в руските медии финансовата институция заяви, че работи за такъв. Дали АП е питала за него, каква информация е получила, ако е разбрала кой е, проверила ли го е – не е публично известно.

Сега пише:

Потенциалната сделка за приватизацията на „Булгартабак“ потъва във все по-голяма мъгла, пише “Сега”. Причината е, че в деня, в който Агенцията за приватизация одобри купувача „БТ инвест“, в Софийския градски съд е подадена молба от името на Руската федерация за налагане на обезпечение на бъдещ иск срещу холдинга. Искането е за налагане на запор върху 49% от акциите на дружеството и спиране на приватизационната процедура. Софийският градски съд е оставил вчера молбата без разглеждане, но това подлежи на обжалване в едноседмичен срок.
Стандарт пише:
Златните кюлчета свършиха, е водещата новина за “Стандарт”. Само за месец българите изкупиха резервите на банките и борсите. „Останали са само малките кюлчета от 1 до 10 г. Оборотът от злато през август е с шест пъти по-висок, а приходите скочиха седем пъти в сравнение с миналата година“, каза шефката на дирекция „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка Валентина Григорова. „Останаха ни само монети, кюлчетата вече свършиха“, обясни и шефът на „Тавекс“ Благовест Белев. Набавянето на нови количества е изключително трудно, защото рафинериите не смогват да преработят достатъчно бързо търсените количества злато, обясниха експертите.

Труд пише:

Софийския университет има 629 незаети места за първокурсници след трите редовни класирания и след обявената още в началото на годината приемна кампания, съобщава “Труд”. Свободните бройки са в престижни и важни факултети и дисциплини. За това висшето училище обяви още едно класиране за всички онези, които по някаква причина са още извън рамките на някои от 51-ия ни университети. За търсената зад граница специалност инженерна химия има 35 свободни места, за математиката са 25, а за физиката – 16. Любопитното е, че няма достатъчно желаещи за икономика – 33 са празните бройки, както и за историята – 19. Свободните места за българска филология са 29, а за славянска -18, не достигат първокурсници и за теологията.

Новинар пише:

България отново влезе в списъка с варварските държави, отнасящи се жестоко с животните, четем в “Новинар”. Ден след като на къмпинг „Корал” беше намерен убит с автоматично оръжие делфин, чуждестранни защитници на животните заляха с протестни писма правителството и медиите. В мейл от белгийски подател се казва, че жестокостта към делфина няма да бъде забравена и дълги години до името на държавата ни ще бъде прикрепяно определението ”страна, убиваща делфини”. Посочва се още, че е шокиращо, че в България се унищожават животни за удоволствие. Още по-шокиращо било, че властите в страната не искат да работят за закони, наказващи подобни деяния.

Източник: Kafene.net

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s