Заради Шенген опасваме границата с Турция с камери


Системата за наблюдение на границата ни с Турция ще струва близо 23 млн. лева. На днешното си заседание правителството ще упълномощи министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на системата,пише Монитор.

Тя трябва да може да следи цялата границата от ГКПП Лесово до устието на р. Резовска.
75 на сто от средствата, необходими за реализацията на проекта, ще идват от Фонда за външни граници на Европейския съюз, останалите ще се осигуряват целево всяка година с държавния бюджет.
Наблюдението е пряко свързано с присъединяване на страната ни към договора от Шенген. Тогава браздата ни с Турция ще се превърне във външна граница на Европейския съюз „с голям миграционен натиск от граждани на трети страни”.
България вече има на морската си граница 12 стационарни поста за наблюдение, а на турската граница се предвижда да бъдат поставени още 6.
Според очакванията на Цветанов новото съоръжение ще дава 100% гаранция за недопускане и веднага локализиране, ако има нелегално преминаващи имиграционни групи на територията на Европейския съюз през България.

Източник actualno.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s