Предизборни рокади в кабинета "Борисов"


След като в неделя стана ясно, че кандидат-президентската двойка на управляващите е Росен Плевнелив – Маргарита Попова, днес се очаква да се разбере, кой ще ги наследи на постовете.

Двамата номинирани подходиха по различен начин към изпълняваните от тях постове и предстоящата им кампания.

Министърът на регионалното развитие обяви, че ще подаде оставка още на следващия Министерски съвет (т.е. днес), за да се отдаде на предизборната кампания. Очаква се премиерът Бойко Борисов да посочи името на неговият наследник.

Плевнелиев беше категоричен, че приемственост в политиката и по приоритетите на министерството ще има, но не посочи кой ще го замени на поста.

От вчера се говори, че негов наследник ще бъде Томислав Дончев – министърът по управление на евросредствата, като двете министерства се слеят в една мегаструктура. Пред в. „24 часа“ обаче той отрича да му е предлаган поста на Плевнелиев.

Другият вероятен кандидат е заместник-министърът Лиляна Павлова. В регионалното министерство тя отговаря за управлението на проектите, финансирани от еврофондове.

Още по темата

Маргарита Попова очаква победа от първия тур
ГЕРБ регистрираха президентската си двойка
В същото време кандидатът за вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че няма намерение да подава оставка.

Пред медии тя подчерта, че по закон дори не е необходимо да излиза в отпуск по време на предизборната кампания.

Правосъдният министър разясни, че я очакват срещи с неправителствени организации и съдебни медици по въпроси, които не търпят отлагане.

Попова обяви, че ще работи в министерството си до началото на предизборната кампания. Едва тогава тя ще излезе в отпуск.

Тогава най-вероятно функциите й ще поеме заместник-министъра Даниела Машева. За поста министър на правосъдието се обсъжда и името на заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов.

Ако Маргарита Попова стане новият вицепрезидент, а Анастасов – министър на правосъдието, това ще означава, че в парламента ще има нов депутат – следващият от листата на ГЕРБ. Ще трябва да се избере и нов заместник-председател на НС.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s