ГЕРБ мъдри как да накара депутата да поработи


Парламентарната група на ГЕРБ бистри варианти как да бъде затегната дисциплината на депутатите.

Днес парламентът заседава само час, а вчера народните представители приключиха работа също по-рано поради липса на кворум.

След днешното „скоростно“ заседание шефът на НС Цецка Цачева посочи, че от всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ, са присъствали под 50% от депутатите в състава на групите.

На спешно заседание депутатите на ГЕРБ обсъдиха по-добрата организация на пленарните дни, така че по време на избори да не се нарушава законодателният процес.

„Обсъдихме по-добрата организация, която включва санкции, в т. ч. финансови и ако правилникът на НС позволява, ще се намаляват заплатите“, обясни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Той даде като лош пример сегашната възможност – при отсъствие един депутат да може да получава до една трета от заплата си. „Това е пропуск в законодателството“, отсече Главчев.

„На практика това означава, че дори да работи само час на ден, депутатът ще получи грубо около 700 лв. на месец. Дали има другаде работно място, където да ти е гарантирана една трета от възнаграждението, без да ходиш на работа“, възмути се Главчев.

Обсъжда се вариант по време на предизборната кампания НС да не заседава известно време, но засега не е ясно за колко дни става въпрос.

За да не пострада законодателният процес обаче, депутатите щели да си отработят отсъствията в дни, които не са предвидени за пленарна дейност.

Парламентът щял да заседава евентуално толкова понеделници и вторници, колкото са нужни за компенсация на пропуснатите заседания.

Още в първия ден след лятната ваканция лидерът на РЗС Яне Янев поиска парламентът да бъде разпуснат два месеца преди изборите, а депутатите да излязат в неплатен отпуск.

Така щели да се спестят около 11 милиона лева, които биха могли да се ползват за други цели, като финансиране на здравни заведения, изчислиха от РЗС.

Шефът на НС Цецка Цачева тогава обаче беше категорична, че изборна ваканция няма да има.

Какви конкретни мерки ще вземат депутатите, за да затегнат дисциплината си, щяло тепърва да се уточнява след консултации с останалите парламентарни групи.

Решението ще бъде взето в крайна сметка от председателския съвет на Народното събрание.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s