Коз, коз, коз… И накрая вале пика


Точно 40 дни преди изборите за президент на 23 октомври пъзелът около главните участници в надпреварата вече се разплете. Основните опоненти за поста на държавния глава са известни, а отскоро – дори и техните вицета.

Преди официално да е стартирала предизборната кампания, социолозите логично сочат за фаворит кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Управляващите някак си очаквано заложиха на министъра си с най-висок рейтинг, който бе острието на основната политика на кабинета – „градим, строим и режем ленти“.

Да, всичко това е логично, но поставя след себе си и 2 важни въпроса. Първият е свързан с това, защо премиерът и лидер на партията Бойко Борисов е готов отново да оголи кабинета си, номинирайки за кандидат-президентска двойка двама свои министри. Всъщност използването на кабинета като совалка вече е изпитан ход. Точно по този начин преди 2 години Йорданка Фандъкова стана кмет на София, след като заемаше за кратко поста министър на образованието. Не толкова успешна бе развръзката при втория опит – този на тогавашната външна министърка Румяна Желева, която се провали в опита си да стане еврокомисар.

Така или иначе обаче тези ходове тогава не предизвикаха дестабилизация в кабинета. Всъщност в онзи момент правителството постепенно започваше да се сработва, а и доверието към него в началото бе огромно. Сега обаче рискът изглежда по-голям. Борисов извади от министерския си отбор своя плеймейкър (спортен термин, ама и премиерът играе футбол?!), а освен него при спечелване на изборите аут от правителството ще бъде и правосъдният министър. А там, както знаем, ЕК ни маха редовно и заканително с пръст.

Така изборът на заместници на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова не на шега се превръща ключов за в кабинета. Разбира се, спокойствие на този етап дава и наглед стабилното мнозинство в парламента (като броим и подкрепата на Атака), но само бъдещето ще покаже дали рискът не е прекалено голям.

И ако приемем, че така или иначе правителството ще се оправи и без Плевнелиев, интересен остава въпросът защо Бойко Борисов обрече своя кандидат още преди да е ясно името му.

Защо обречен ли? Още през юни лидерът на партията призна, че ще се кандидатира за президент, но на следващите президентски избори. След това няколко пъти го повтори. Това на практика означава, че добър или лош президент, Росен Плевнелиев ще трябва да се откаже от идеята за втори мандат, ако иска да е лоялен към ГЕРБ и Бойко Борисов.

Така бившият вече строителен министър е на път да изиграе ролята на коз, който да сложи ръка върху президентския пост, докато накрая за последно 10 дойде време на валето пика.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s