Брюксел не коментира заканите на Младенов за Шенген


Не е работа на Европейската комисия да коментира изявления на национални министри. Това заяви днес на пресконференция в Брюксел Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Така той отговори на въпроса как ЕК приема изявлението на българския външен министър Николай Младенов, според когото България е готова да наложи вето на промените в Шенген, предложени от комисията, ако Холандия не подкрепи разширяването на зоната с България и Румъния.

Промените са в интерес на всички страни и техните граждани, за да се движат свободно в пространството без граничен контрол, посочи още днес на пресконференцията Черконе.

Преди два дни Младенов заяви, че ако на предстоящото на 22 септември заседание на вътрешните министри от ЕС България не получи дата за влизане в Шенген, страната ни ще преразгледа подкрепата си за реформите в европейското законодателство, свързани с Шенген.

Нашият министър каза това, след като ден по-рано холандският министър на имиграцията Херд Леерс заяви, че страната му ще работи срещу решение за приемането на България и Румъния в Шенгенската зона поради недостатъчните усилия на двете страни в борбата с корупцията.

В отговор на въпрос дали ЕК има становище по информациите, че Румъния е блокирала на своите граници пратки с холандски лалета като протест на позицията на Хага, Фредерик Венсан, говорител на комисаря по здравеопазването и потребителите Джон Дали, заяви днес, че тези данни се проверяват.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s