Всички българи да напуснат незабавно Сирия, призова външният министър


Всички български граждани е добре да напуснат Сирия максимално бързо, а на тези, които имат неуредени документи, на посолството са предоставени всички правомощия да им помогне. Това заяви пред „Дарик радио“ външният министър Николай Младенов.


Той добави, че българите трябва бързо да отидат до посолството, за да си оправят документите и да напускат страната. Засега посолството все още работи, но персоналът е намален на минимум. От външното министерство оценявали ситуацията ежедневно и ако се наложи посолството временно ще спре работа.

По думите му има план за евакуация на българите, но тази евакуация ще е много по-сложна в сравнение със ситуацията в Либия. „Искам да направя ясното разграничение, че ако в Либия имахме хора, които бяха отишли с договори да работят, в Сирия имаме хора, които са женени, със семейства. И те живеят не само в Дамаск, а в цялата страна по градове, села“, обясни ситуацията министърът. Според него част от семействата на българите имат българско гражданство, но друга част- не.

Ситуацията в Сирия е нестабилна, след като опозицията продължава да отхвърля всякакъв диалог с режима в Дамаск, докато Асад е на власт. Неотдавна с международна подкрепа беше приет мирен план, но бщите настроения остават скептични, тъй като сирийският държавен глава и в миналото обещаваше спиране на насилието, но впоследствие се отмяташе.

Източник dnevnik.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s