България излиза от черния списък за прекомерен дефицит, но не е готова за еврозоната


България излиза от черния списък за прекомерен дефицит, но не е готова за еврозоната

Европейската комисия препоръча изключването на България и Германия от списък на страните, изправени пред заплахата от санкции, след като и двете държави върнаха дефицитите си под определения от ЕК праг, предаде БГНЕС.

Комисията съобщи, че процедурите за прекомерен дефицит срещу двете страни може да бъдат прекратени, след като Германия намали дефицита си на 1,0% през 2011 г., а България – на 2,1% – доста под определения от ЕК праг от 3,0% от БВП.

„Комисията стигна до заключението, че коригирането на прекомерния дефицит на тези страни е гарантирано“, съобщи изпълнителният орган на ЕС в комюнике, отбелязвайки, че те ще „останат трайно под 3,0%“.

Европейската комисия съобщи, че очаква дефицитът на Германия да намалее до 0,9% през 2012 г. и до 0,7% през 2013 г., а този на България ще се понижи съответно до 1,9% и до 1,7%. Ако бъде подкрепена от лидерите на ЕС в края на юни, препоръката ще остави 21 от 27-те държави членки на ЕС под наказателни процедури за прекомерен дефицит, включително Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Естония, Финландия, Люксембург и Швеция са единствените други страни, които избягват процедурата за прекомерен дефицит. В края на миналата година ЕС втвърди правилата за борба с дефицита и дълга, като улесни налагането на санкции на държави, които системно не успяват да ограничат разходите си.

Никоя от осемте европейски страни, които може да кандидатстват за членство в еврозоната, не изпълняват необходимите икономически и юридически критерии за получаване на членство, се казва в доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В доклада ЕЦБ разглежда напредъка на осемте страни членки на ЕС, които скоро трябва да се присъединят към валутния съюз – България, Чехия, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Сред разглежданите критерии е нивото на инфлацията. Едва три страни – България, Чехия и Швеция – изпълняват изискванията по този критерий.

Освен това, всички от тези държави, с изключение на Швеция и България, имат прекомерно голям бюджетен дефицит – над 3% от брутния вътрешен продукт, смята още ЕЦБ. В същото време, единствено България има и дълг под 60% от БВП.

Според ЕЦБ във всяка от страните има неизпълнение на „юридическите условия” за влизане в еврозоната, каквото е пълната независимост на централната банка.

Източник actualno.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s