Опозицията на нож за скока на тока. Добрев офейка


Цялата парламентарна опозиция настръхна срещу решението на ДКЕВР за поскъпване с 13% на цената на тока от 1 юли.

„Коалиция за България“ поиска незабавни компенсации на доходите на най-уязвимите групи български граждани.

Левият Ангел Найденов посочи, че поскъпването на електроенергията е поредната изненада на управляващите, която вещае и поредния тежък удар върху доходите на хората и стандарта им на живот.

„Това повишение очевидно става с мълчаливото съгласие на правителството, но защо не се казва нищо за компенсации“, попита той.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров пък се зачуди откъде изведнъж е изскочила „зелената добавка“, след като до днес прогнозата на ДКЕВР е била за 10% увеличение на тока.

„Откъде се появиха тези 3 процента отгоре, нямаше ли я до вчера тази добавка. Някой е наредил тази нова цена“, коментира той.

Според депутата причината за повишението на цената на електроенергията е, че управляващите дълго време са задържали цената й, с което са вкарали в несъстоятелност НЕК, и понеже сега НЕК е в изключително тежка финансова ситуация, тежестта трябва да се прехвърли върху всички българи и върху бизнеса.

От „Атака“ също възразиха остро срещу увеличаването на цените на тока.

„Такива решения трябва да се оповестяват от премиера Бойко Борисов, а да не се крие зад председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев“, каза депутатът Десислав Чуколов.

По думите му какво ще се случи в България зависи от Бойко Борисов и затова той трябва да идва в парламента и да информира българското общество.

Доскорошният лидер на СДС и председател на икономическата комисия Мартин Димитров прогнозира, че ако държавният регулатор не предприеме адекватни мерки за контрол на скока на тока, ще имаме още лоши новини за по-висока цена на електричеството.

Според него обаче виновник за днешната лоша новина за потребителите е предходното управление, подписало договорите за изкупуване на зелена енергия.

Вината на ГЕРБ пък била, че бавно се опитали да сложат ред в този сектор.

Веднага след тирадите в пленарна зала журналистите опитаха да спрат ресорния министър Делян Добрев, който да отговори на въпросите им, а и на тези, зададени от опозицията в НС.

Добрев обаче ги финтира и влезе в служебната стая на зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов, който е от ГЕРБ.

Журналистите застанаха чинно на входа на кабинета, въпреки че бяха предупредени, че министърът няма да отговаря на въпросите им.

Въпреки неотстъпчивостта на медиите да освободят входа на кабинета отново беше обяснено, че министърът не е нито в този кабинет, нито в кабинета на председателя Цецка Цачева, който е съседен. Делян Добрев вече бил дори в Министерския съвет.

Единствено зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев застана пред микрофоните и оправда поскъпването на тока като неизбежен ход.

По думите му поскъпването се определя по методики на база реалните разходи, реално включените мощности на нова зелена енергия.

„Така че това, което е направено, беше неизбежно. Явно регулаторът така е преценил и ние днес научаваме тази новина. Сметките се правят от независимия регулатор, в последно време са включени нови мощности, които повишават и цената на тока“, категоричен бе Червенкондев.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s