Когато половинката ви остане без работа


Когато половинката ви остане без работа

Високите нива на безработицата в днешно време превръщат загубата на работа в нещо съкрушително за много домакинства – тези с двама работещи партньори, но най-вече в онези, които се издържат от един доход.

След такъв удар е много важно да не се губи време в самосъжаление и в лутане от типа „Ами сега? Ами сега!“, а де се действа активно в посока намиране на нова работа. Ето няколко съвета как да помогнете на половинката си, която е била уволнена, да се качи обратно на коня:

Оценете финансовата си картина

Първото и най-важно нещо, което една двойка, изправена пред „служебна“ криза, трябва да направи, е да седне и внимателно да прецени финансите на домакинството. Паричните проблеми са едни от най-сериозните в семействата и в тази борба много връзки са изправени пред изпитание.

Ситуацията се обостря, когато един от партньорите загуби работата си, затова ясната финансова картинка ще облекчи стреса и ще постави и двамата партньори в ръководна позиция за излизането от кризисния момент. Важно е двамата да съдействат при боравенето с финансите през този период.

Изгответе план за търсене на работа

Търсенето на работа трябва да стане като кариера на пълен работен ден за вас в такъв момент. Загубилият работата си партньор има множество задачи за идните седмици: разучване на предлаганите работни възможности, записване в бюрото по труда, изчистване на бумащина и задължения с предишния работодател и т.н. Заедно изгответе ежедневен план за това как да подходите към търсенето на работа и най-вече ясно определете очакванията и необходимостите си от това търсене.

Всичко това ще предотврати изпадането в самосъжалителна депресия на партньора, загубил работата си и ще помогне възможно най-бързо да преобърнете ситуацията от пасивна в активна – вместо това де е нещо, случващо се на вас, направете го нещо, което вие правите за себе си.

Увеличете социалното си общуване

Добър начин да подкрепите половинката си, която е загубила работата си, е да освежите и възродите социалните ви контакти. В такъв момент човек се нуждае от компанията на добри приятели и съветници за справяне с кризата. Не е лоша идея и да разширите кръга си на общуване с нови и интересни хора и занимания, които ще разсеят партньора, а може и да помогнат в начинанието „намиране на работа“.

Бъдете партньор в търсенето

Когато един от партньорите в семейството загуби работата си, това прибавя допълнителен стрес и напрежение върху връзката и домакинството. Затова е важно другият да се превърне в опора и двигател и да помага с всичко възможно за преодоляване на тежките предстоящи дни. Повдигайте духа му и се включете активно в търсенето на нова работа – изпращайте автобиографията му на потенциални работодатели, редактирайте мотивационните писма, които пише, репетирайте заедно ситуации на интервюта и т.н.

Така, освен че усилията на две глави са по-добри от на една и може да увеличите шансовете си бърз успех, ще намалите отговорността паднала на плещите на партньора си и наистина заедно ще превъзмогнете трудностите. По този начин отношенията ви не само няма да пострадат от тежките обстоятелства, ами и ще укрепнат

Източник tialoto.bg

Вашият коментар