Добрев се кълне: Масовият бензин няма да мине 3 лв.


Добрев се кълне: Масовият бензин няма да мине 3 лв.

Въпреки че правителството търси варианти за овладяване на цените на горивата, на този етап възможните административни мерки не са много. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в интервю за Нова телевизия.

Според Добрев вътрешните цени на най-масовия бензин едва ли ще стигнат 3 лв., аргументирайки се с движението на котировките на петрола, които биха продължили да растат само при световен конфликт или други извънредни събития.

Икономическият министър повтори тезата, изразена преди дни от финансовия министър Симеон Дянков, че августовският пик в цените на горивата е сезонен и през септември ще последва поевтиняване.

Акцизната политика е единственият механизъм за въздействие, който би могло да понижи цените, но на този етап България не може да вземе едностранно решение, защото то трябва да бъде решение на целия Европейски съюз, припомни още Добрев.

По темата за изграждане на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, който е възможната алтернатива на отпадналия проект за втора ядрена централа в Белене, министър Добрев припомни, че регистрираната за целта проектна компания тепърва ще търси стратегически инвеститор за новото строителство.

Дъщерна компания на АЕЦ „Козлодуй“ има за цел да разработи проекта и да измине трудните процедури по лицензиране на площадката за седмия реактор, която ще бъде на територията на сегашната централа, припомни Добрев.

На въпроса каква ще бъде позицията на кабинета, ако референдумът за АЕЦ „Белене“, искан от БСП, докаже, че преобладаващата част от българите са за този проект, икономическият министър поясни, че настоява за мотивирана позиция за това как точно би била финансирана втората централа.

Добрев отново повтори становището на ГЕРБ, че ако БСП искаше да изгради ядрената централа, имаше достатъчно време да го направи през мандата на своето управление.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s