От Гърция зависи да запази мястото си в еврозоната


От Гърция зависи да запази мястото си в еврозоната

Лидерите на Германия и Франция подчертаха, че от Гърция зависи дали ще запази мястото си в еврозоната, като извърши болезнените реформи.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се срещнаха днес в Берлин, за да уточнят в детайли съвместното си съобщение до гръцкия премиер Андонис Самарас, който поиска повече време за Атина, за да изпълни своите ангажименти по спасителния план.

Очаква се двамата лидери да съобщят на Самарас дали ще му дадат малко време за облекчаване на условията на спасителния план на страната.
В кратките си изказвания преди срещата двамата не споменаха нищо за надеждите на Гърция за отсрочка по ангажиментите.

Меркел каза, че е важно за всички страната да се придържа към ангажиментите, които е поела, и тя ще „насърчи“ Гърция да продължи с реформите.

Оланд подчерта, че иска Гърция да остане в еврозоната и зависи от Атина да направи „незаменими усилия“, за да го гарантира.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще настоява министър-председателят на Гърция да се придържа към трудните реформи, когато се срещнат в Берлин в петък, както и че очаква доклада от „тройката“ на международните кредитори за напредъка на Атина.

„За мен е важно всички ние да останем верни на нашите ангажименти и да изчакаме доклада на тройката, за да видим какъв е резултатът“, каза Меркел пред репортери преди вечерята с френския президент Франсоа Оланд.

„Но ние, и аз, ще насърчим Гърция да продължи по пътя си към реформа, която изисква много от гръцкия народ“, каза тя.

Утре министър-председателят на Гърция ще се срещне в Берлин с Меркел, а в събота – и с френския президент Оланд в Париж.

Източник news.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s