Акциите на Samsung падат след загубата на делото с Apple


Акциите на Samsung падат след загубата на делото с Apple

Корейският производител на смартфони Samsung загуби делото, което Apple заведе през юни. Съдът в Калифорния стигна до решението, че Samsung е нарушил шест патента на  производителя на iPhone и постанови обезщетение в размер на един милиард долара.

За всяко устройство с операционна система, базирана на Android, корейската компания ще дължи такса на американския си конкурент. Тя ще бъде в размер на 5 долара. Според статистически данни продажбите на Samsung в САЩ заемат 15% от всичките телефони, пуснати за продажба в цял свят.

Като последствие акциите на Samsung паднаха драстично. В търговията с акции Samsung загуби 12 млрд. долара, като стойността на акциите падна до 1000 долара. Най-страшното последствие може да бъде забраната за продажба на мобилни продукти, които са в нарушение на патента на Apple. Победителят в делото спечели преднина от 1.5% за книжата си на фондовата борса. Финалното решение на съда донесе дивиденти на конкурентната компания Nokia, допринасяйки за поскъпването на акциите им с цели 8.35%.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s