Георги Първанов: Без радикални действия БСП трудно ще спечели парламентарните избори


Георги Първанов: Без радикални действия БСП трудно ще спечели парламентарните избори

„Без радикални действия, без излъчване на привлекателност трудно ще спечелим онова доверие на изборите, с което ще управляваме най-добре и убедително. Ако не си свършим работата до предизборната кампания, не може да разчитаме, че ще обърнем мача – тук не е САЩ, където дебатите в кампанията могат да обърнат резултатите“. Това заяви предишният президент Георги Първанов на дискусия за това как БСП може да спечели предстоящите парламентарни избори догодина.

Срещата, организирана от Клуб 65 на младежкия активист Симеон Славчев в централата на БСП, е първата партийна изява на Първанов след конгреса през май, на който Сергей Станишев беше преизбран за председател. Разговора се излъчваше и в интернет.

Пред 50-ината социалисти в залата Първанов отново акцентира върху необходимостта от промяна в партията. „Все още не излъчваме сила, няма го подема“, каза той. И критикува, че не достига действеност и освен кампанията за ядрения референдум БСП трябва да има и други опозиционни инициативи.

Не ми се струва убедително да изравним резултатите с ГЕРБ за сметка на техния спад, за да имаме един-двама депутати отгоре, посочи още Първанов. Според него прокламираната от Станишев цел ГЕРБ да бъде свалена от власт е крайно недостатъчна. По думите му ГЕРБ ще заложи в основната битка на миналото. „Борисов ляга и става с коментар за комунистическото наследство“, каза Първанов и добави, че управляващите може да нямат време да решават проблемите на хората, но обикалят страната, та се късат.

Първанов напомни тезата си отпреди конгреса на БСП, че който реши въпроса за съюзника, той ще управлява България и се обяви за качествено нова коалиционна политика на левицата. Не да се преброим кой е против ГЕРБ, а да има реална опозиционна работа, настоя той.

Изрази претенции и към подредбата на кандидатските листи на БСП. Трябва да сме безкомпромисни и на избираемите места да изкараме само най-доброто, останалото означава да уредим 30-40 души с депутатски мандат, каза бившият президент и предупреди: „Да се чуваме сега, за да не се караме на финала“.

Той коментира, че голямата битка на изборите ще бъде на територията на морала, както беше през 2009 г. и ГЕРБ я спечели. Сега имаме много по-голямо основание да ги притиснем по темата за политическия морал. Според него хората ще гласуват за тези, които излъчват повече достойнство.

Първанов прогнозира още, че на изборите сблъсъкът ще е между пиарски групировки основно и медиите, които стоят зад тях. „Предстои сблъсък между статуквото от Кръглата маса 90-та година и ИТ поколението“, опонира му социалист.

За нуждата от промяна в партията и за това, че няма как да се спечелят избори като на ръководни постове стоят хора от 10-12 години, компетентни по всички въпроси говориха младите социалисти.

„Сигурно и аз не съм била най-силното решение за партията през 1996 г. като поех БСП, но с Кольо Добрев (Николай Добрев) и с екипа успяхме да убедим хората, че се променяме, наложихме подкрепа за членство в НАТО и хората отвън видяха, че има раздвижване“, спомни си Първанов докато отговаряше на въпрос кои според него са лидерите в България, които могат да изведат страната от кризата. На закачка дали не е време да се „доверим на една жена“ Първанов припозна за такъв лидер генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. От формално овластените обаче не виждал този Крали Марко, който да спаси България.

Източник dnevnik.bg

Вашият коментар