Депутатите подкрепиха ветото на Плевнелиев за гражданството на големите инвеститори


Депутатите подкрепиха ветото на Плевнелиев за гражданството на големите инвеститори

Очаквано Народното събрание се съобрази с ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от закона за насърчаване на инвестиции.

Върнатите от държавния глава за ново обсъждане разпоредби получиха подкрепата на едва трима депутата. 26 бяха против, а 95 се въздържаха. Според правилника на парламента да бъде приет отново закона и съответно да бъде отхвърлено ветото на президента е нужна подкрепата на поне 121 депутата

Вероятно заради ранния час нямаше дискусия по предложения законопроект. Депутатите в икономическата комисия вече се съобразиха с мотивите на президента и подкрепиха единодушно ветото.

Промените в закона за насърчаване на инвестициите дават възможност чужденец да получава българско гражданство, ако има статут на постоянно пребиваващ над една година и е вложил над 1 млн. лв. в капитала на българско дружество.

В мотивите си за връщането на закона Плевнелиев посочва, че се въвеждат необосновано завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване на територията на България. Президентът критикува и текстовете, предоставящи възможност за българско гражданство на чужденци, обвързано с инвестициите. Третият текст, който държавният глава не одобрява, е свързан с инвестициите в интелектуална собственост.

Според държавния глава новите условия са допълнителна пречка пред чуждестранните инвеститори, защото създават ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване под формата на финансови инвестиции. За постоянно пребиваване пък се искат 4 млн. лв. инвестиции 50 работни места.

В сряда стана известно, че управляващите се готвят да занижат праговете за обем инвестиции, при които чужденци могат да получат право на постоянно пребиваване и впоследствие да кандидатстват за гражданство. Такъв призив отправи към депутатите в икономическата комисия министър Делян Добрев, а по-рано вицепремиерът Симеон Дянков лансира идеята при инвестиции в размер на 500 хил. лв. държавата да предоставя постоянно пребиваване на физически лица за срок от пет години и след това те да могат да кандидатстват и за гражданство.

Източник dnevnik.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s