Борисов се свлече до БСП – 22.6% срещу 22.1%


Борисов се свлече до БСП - 22.6% срещу 22.1%

„Борисов се свлече до Станишев“, цитира данните от февруарското редовно представително месечно проучване на „Галъп интернешънъл“ „Преса“. ГЕРБ и БСП са еднаква подкрепа, лидерите им – също. 24 седмици преди парламентарните избори Бойко Борисов успя да свали електората си до равнището на БСП. Електоралните позиции на двете партии в момента са изравнени – 22,6% за ГЕРБ срещу 22,1% за БСП. „ГЕРБ вече няма шанс за втори мандат“, заявява социологът Андрей Райчев пред „Преса“.

Георги Божинов е убеден, че ГЕРБ се страхуват от предизборни дебати. За „Дума“ той дефинира своето становище: „Мнозинството в НС няма собствен облик, няма носители на идеи и на политики – това – първо.То няма желание да се яви честно на предизборната надпревара и затова ще разчита на финансовото си присъствие, на купеното с публични и европейски пари медийно време, на институционализацията на своето предимство и ще се отклони дебата. Второ, управляващите отхвърлиха предложението на КБ за безплатно участие на извънпарламентарните партии в диспутите по обществените медии. И трето. ГЕРБ са хора, които мълчат“, очерта профила на политическите си противници г-н Божинов. „С Изборния кодекс се облагодетелства управляващата партия“, е тезата на заместник-председателя на Движението за права и свободи Четин Казак, споделена пред „Дума“. „Ако българите са решили да не гласуват за ГЕРБ, няма как да бъдат накарани насила да сторят това“, смята народният представител от ДПС.

„ГЕРБ прати цялата държавна машина срещу ЕРП-тата“ е водещото заглавие на „Сега“. Прокуратурата, Сметната палата, Държавната финансова инспекция, Комисията за защита на потребителите – започнаха проверки на разходите, инвестициите, общите условия, ценовата политика и приватизационните договори на дружеството. Парламентарната комисия за корупцията по високите етажи на властта привика шефовете на ЕРП-тата, ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и прокуратурата. А „Атака“ внесе в Народното събрание искане да бъдат отнети правата на ЧЕЗ, „Енерго-Про“ и ЕВН, макар че такава опция – да бъдат оставени безстопанствени електоразпределителните мрежи, на практика няма. Даже и църквата се активизира и възмути от високите сметки за ток и вчера варненският митрополит Кирил призова ЕРП-тата „да се вразумят“. Странно е, че трябваше половин България да пламне в митинги и протестни шествия, за да се събудят контролните органи. Лошото е, че едва ли ще има резултат. На фона на атаката срещу ЕРП-тата други виновници по веригата на цените за тока останаха в сянка.

А голям принос за високите сметки на ток и за бунтовете на гражданите има и сегашното правителство. Младият министър на икономиката Делян Добрев изтъкна, че скъпите „Бобов дол“, „Брикел“ и „Марица 3“ може да бъдат заместени с повече енергия от АЕЦ „Козлодуй“ и от ТЕЦ „Марица-изток 2“, която е втора по ниска цена. В същото време България е задължена да изкупува енергията от ТЕЦ „Марица 1“ и ТЕЦ „Марица 3“ в следващите 14 години и в „момента, в който се заговори за прекратяване на дългосрочните договори с тези централи, те ще поискат неустойки за направените разходи и пропуснатите ползи“.

Държавните дялове в електроразпределителните дружества (ЕРП) са продадени в нарушение на стратегията за приватизацията им, приета от Народното събрание (НС) през август 2003 г. За това алармира пред „Дума“ Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. „Без гордост и предразсъдъци – да се простим с илюзиите – токът няма да поевтинее“, обобщава анализът на „Сега“. Държавата продължава да бяга от големия въпрос: „Каква е сумата на загубите и щетите от лошо управление и порочни поръчки, която е включена в цената на електроенергията и която всички ние плащаме?“Аналитичният материал на „Труд“: „Електрошоково събуждане на политиката“, обобщава: „Добрата новина от историята с тока е, че политиката работи“. А лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев оповестява в интервюто си за изданието: „Даваха ми 100 000 лв. да вдигна тока. Явно, политиката е най-бързият бизнес. В момента пълзи страх от възмездие.“

Двамата избягали атентатори, които са заподозрени като организатори на терористичния акт в Сарафово, са били студенти в Ливан, където най-вероятно са привлечени към дейността на военното крило на „Хизбула“. Това разкри в интервю за „24 часа“ вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Двамата чужденци са на възраст между 26 и 33 години и са следвали инженерни науки, вероятно в един и същи университет. В момента българските служби, съвместно с Европол, проверяват дали избягалите атентатори не са участвали в проучвателни мисии или в подготовката на други терористични актове по света. От Канада и Австралия са засекли и парични потоци от военното крило на ливанската организация към избягалите атентатори, представяли се у нас под фалшивите имена – Браян Дженсън и Ралф Уилям Рико.

В навечерието на 70-годишнината от спасяването на 48 хил. български евреи Организацията на евреите в България „Шалом“ поиска правителството да поеме морална отговорност за депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот по време на Втората световна война, информира „Сега“. „Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти заедно с българското пронацистко правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население. Българското правителство по време и на място, което то прецени, трябва да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 – 1943 г.“, се казва в позицията на организацията. В същото време организацията посочва, че спасяването на българските евреи е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, църквата и българската нефашистка общественост. „За този акт на българите евреите ще бъдат винаги благодарни“, допълват от „Шалом“.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s