Сергей Станишев: "Не търся война с никого, сега е важно да сме отбор"


Преглед на печата на 16 февруари 2013 г.

Преглед на печата на 16 февруари 2013 г.

В интервю за „24 часа“ лидерът на БСП Сергей Станишев заявява: „Не търся война с никого, сега е важно да сме отбор. Партията сама наказва тези, които „дърпат“ от нея. Иначе не гледам на Първанов като на опонент. Длъжни сме да спечелим изборите заради хората.“

Държавата чрез НЗОК ще поема разходите ни за медицинска помощ в другите държави от ЕС, пише „Монитор“. Условието е пациентът да си е плащал редовно вноските у нас и извършените дейности да са включени в пакета на касата или на МЗ за България.Разболелите се в чужбина ще трябва първо да платят от своя джоб лечението си. Впоследствие касата ще им възстановява фактурираната сума. Изданието съобщава и за включването в списъка на безплатните лекарства на още 8 редки болести, чието лечение ще бъде вече за сметка на НЗОК. За това касата е заделила допълнителни 5 млн. лв.

„Поскъпването на храните стопи увеличението на доходите“, е водещото заглавие на „Сега“. В края на 2012 г. доходите изпреварват разходите, но основно заради премиите и извънредния труд. Това показват резултатите на НСИ от наблюдението на доходите и разходите на домакинствата за последното тримесечие на миналата година.

При пенсиите има срив на дела им в общия доход от 29% преди година на 25% през последното тримесечие на 2012 г., тъй като те на практика са замръзнали – увеличението им е само с лев – от 289 лв. на 290 лв. на човек. Разходите за храна и безалкохолни напитки са се увеличили с над 11% повече – 370 лв. на човек средно при 333 лв. година по-рано.

Статистиката не е отчела драматичното увеличение на сметките за ток и парно, които изкараха българите на улицата. Сериозно са се вдигнали разходите за транспорт и съобщения. Те скачат с почти 17% – до 109 лв. на лице от 93 лв.

„Такса „дъжд“ в сметките за вода“, предупреждава „Преса“. Десетки врачани са стъписани от присъствието на добавката „дъждовна вода“ към януарските си сметки. Проверка на вестника показа, че такава такса има и в Добрич. От ДКЕВР обещаха да направят проверка.

„Петрич на бунт срещу ромски набези“, информира „Труд“. Хората от района край ромската махала на Петрич са пропищели – няма двор, нива, къща или имот, който да не е опоскан и ограбен. Краде се всичко – телена мрежа, колове на огради, разбиват се бетонни плочи и колони, за да се вземе арматурното им желязо. Наблизо е и петричкото гробище. Мъртвите също не са пожалени, разфасоват се дори металните обкови на снимките по паметниците. „Писна ни да търпим ромските набези – крадат и безчинстват, ограбват ни, вече нищо не ги спира, страх нямат, това вече не се търпи!“ Така изплакват болката си над 50 земеделци и търговци, които имат имоти и автокъщи в района на Петрич. На първия спонтанен протест на петричани се стигна до бой с камъни, защото роми стояли наблизо и влезли в саморазправа с протестиращите. „Няма да се откажем от протеста в неделя“, категорични са местните хора. Те настояват да се въведе адресна регистрация на живеещите по бараки и колиби и онези, които са външни, да бъдат изгонени.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s