Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е започнала процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ Разпределение АД


Решението е на база 17 акта срещу дружеството

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е започнала процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ Разпределение АД

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е започнала процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ Разпределение АД, съобщи Нова. Причината са 17 акта за нарушения на компанията.

Това се случва няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че дружеството ще остане без лиценз. Прокуратурата също се обяви в подкрепа на такава процедура.

По-рано днес в официално изявление CEZ заяви, че изказването на премиера Бойко Борисов, както и на прокуратурата, за отнемането на лиценза на ЧЕЗ, противоречи на законите на България като член на ЕС. По-късно дойде и реакция на официален представител на Чехия.

Решението на България да отнеме лиценза на CEZ за пренос и разпределение е обезпокоително, заяви чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба, цитиран от Ройтерс.

За нас ситуацията, разбира се, е много тревожна, особено от гледна точка на това, че България, като членка на Европейския съюз, постъпва по напълно безпрецедентен начин“, коментира Куба.

Едва преди месец CEZ загуби лиценза си в Албания след спор с правителството, довел до прекъсвания във водоснабдяването и спирания на тока. Държавният регулатор ЕРЕ обяви, че електроразпределението ще бъде върнато под правителствен контрол след отнемането на лиценза на CEZ Shperndarje, собственик на 76% от акциите в оператора за дистрибуция.

По-рано днес стана ясно, че акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД ще останат спрени за търговия, след като днес на обяд БФБ реши да спре сделките с двете емисии. Първоначално спирането беше само до края на днешната търговска сесия.

Спирането на търговията за три дни е във връзка с постъпило в БФБ-София АД уведомление от Комисията за финансов надзор относно откриване на производство по налагане на принудителна административна мярка, на основание чл. 65, ал. 1, т. 1 от част IV от Правилника за дейността на “Българска фондова борса-София”. В тази точка се казва, че търговията може да бъде спряна „при настъпване на събитие, свързано със съответните инструменти или техния емитент, което може да окаже влияние върху цената им.“

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s