На идиотията трябва да бъде сложен край


Липсва ни нужната закваска, с която да възкресим БългарияСлед 26 дни блокада и 18 дни изгубени занятия „Ранобудните студенти“ склониха да вдигнат окупацията и решиха да пуснат студенти и преподаватели в Ректората на СУ. Бунтарите ще започнат серия от протести навън, като първата ще е национален студентски протест пред парламента утре, анонсира под глава „Преса“. Изгубените занятия ще се отразят на бъдещите висшисти, тъй като те ще наваксват, учейки всяка събота до сесия. Окупацията ще засегне и Коледата им, защото ще изяде и пет дни от коледната ваканция, прогнозира изданието.

В интервю за „Стандарт“ образователният министър Анелия Клисарова коментира темата: „Първо искам да благодаря за разума, който проявиха Ранобудните“. Това, че дадоха възможност на своите колеги да продължат да учат, е един добър жест към всички. И това доказва, че те са разумни хора. Млади хора сгражданска позиция – да, но разумът надделява, така че да не се стига до нулева година и до проваляне на кандидат-студентската кампания. Това щеше да бъде много лошо за всички, защото студентите са си платили студентските такси, общежитията, разчитат на стипендии. Не само младите хора, а и техните родители. Обявяването на една нулева година щеше да бъде загуба за всички. Мисля, че сега Академичният съвет ще вземе решение как пропуснатите упражнения и лекции да бъдат наваксани. Може би малко ще се поизморят колегите от СУ, но се надявам, че ще ги наваксат и ще имат една успешна сесия.“
„За края на окупацията или за окупацията на края“ разказва от страниците на „Сега“ Николай Слатински, доктор по математика и професор по национална и международна сигурност. „Моето лично мнение е, че нещата се случиха по този начин, по някои съвсем конкретни причини: Първо, в обществото не се намира засега критична маса граждани, които да подкрепят протестите така, че правителството да няма алтернатива, освен да управлява оттеглянето си и да мисли за оставка в най-добро – в користен план – за четирите партии в парламента време. Второ, ръководството на СУ на практика предаде студентите – с изключение на някои негови членове то отказа да види в студентския протест битката за България. Трето, българската интелигенция не можа да се нареди – като символ и емоция, като символен и емоционален ресурс – в първите редици на протестите.

На нас вече почти ни липсва нужната закваска, с която да възкресим България. В такова унило общество не е странно, че всеки порив се превръщат в обект на завист, омраза и ненавист. Така че студентите не са виновни. Ние сме виновни пред тях, че в дните на единствената им младост им стоварихме такава България на плещите, а после злорадстваме, че те са приклекнали под нейната смазваща тежест“, споделя Слатински.

„На идиотията трябва да бъде сложен край. Тези 50 хиляди на Орлов мост трябва да се разглеждат като последно предупреждение за царящото беззаконие“, казва в интервю за „Дума“ преподавателят по политическа психология Людмил Георгиев.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s