Днес православната църква отбелязва Йордановден, или Богоявление


Над 100 хиляди българи имат имен ден

 На Йордановден християните се мокрят в реката за здраве

Днес православната църква отбелязва Йордановден, или Богоявление. Празникът ознаменува покръстването на Исус в река Йордан от Йоан Кръстител. Според библейската легенда в момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Денят е известен още като Кръстовден, Водици и Водокръщи. Отново според народните вярвания е добре всеки да се измие в реката, за да е здрав през годината.

Традицията повелява всички да участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура във водата за кръста. Който го извади, е честит и здрав през цялата година. От ритуалните пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

На Йордановден празнуват Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa. Над 100 000 българи са именници тази година. Най-много са мъжете с името Йордан – 54 000, а жените с името Йорданка – 41 000. Богдан и Богдана са съответно 4 100 и 3 500, съобщиха от НСИ. Традиционно организираният от Столична община празничен водосвет и ритуала по хвърлянето на кръста в езерото в кв. Дружба ще бъде подкрепен от Българския червен кръст (БЧК). Спасителни лодки и екипи на БЧК ще са в езерото, а доброволци ще раздават топли напитки на гостите и на зрителите на водосвета, съобщиха от организацията.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се проведе пред паметника на Незнайния воин в София, съобщиха от Министерството на отбраната. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще присъства на освещаването, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Росен Плевнелиев ще приеме почетния караул на площад „Свети Александър Невски“ и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Източник dnevnik.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s